Laudate Dominum – Dans, toning, klang

24 Okt 2019 — 18:00
Klangrummet, Gärdet, –Stockholm

Laudate Dominum…

Mozart unfinished by Lange 1782 150x145 Kalendarium

En kväll med Mozart och hans liv, tankar och spiritualitet

och med cirkeldanser till hans musik, röst– och rörelse som utmynnar i en helande klangmeditation till en text som Mozart tonsatt.

Ett bidrag på 150 kronor mottages tacksammast (kontant eller swish), då ingår te och tilltugg

Eftersom det är begränsat antal deltagare är föranmälan nödvändig och görs till viveca.servatius@gmail.com eller 0708–776037.

Plats Klangrummet på Gärdet på Rökubbsgatan nära Sandhamnsgatan. Exakt adress och portkod lämnas efter anmälan.

Lite mer information om kvällens tema:

Mozart anses av många vara den största tonsättaren genom tiderna. Men att jämföra storheter med varandra känns onödigt, för vem är störst: Bach eller Mozart eller Beethoven? Det går inte att mäta musik på de sättet, för de (och många andra tonkonstnärer) är alla delar i en lång kedja av musikalisk utveckling. De är alla ljuspunkter i musikens oändliga universum…

Filmen Amadeus har präglat bilden av en galenpanna, ett oansvarigt geni som mellan varven skapade odödlig och inspirerad musik… Även biografierna har gett oss bilden av det eviga barnet. Den har överdrivits så till den grad att den riktiga Mozart inte längre syns bland alla överdimensionerade peruker, spetsar och trånsjuka damer. Det mesta av allt det här är ren historieförfalskning, detsamma gäller hans hustru Constanze.

Vem var då Mozart? Den här kvällen kommer jag att visa en sida av honom som man sällan får ta del av, nämligen den andliga, troende Mozart, men också fritänkaren och frimuraren, en invigd, som trodde på en allomfattande Gudom, långt bortom kyrkliga dogmer och stadfästa trossatser. Så kunde han också tonsätta texter som talar om ”det omätbara universums Skapare, oavsett han kallas Jehova eller Gud, Fu eller Brahma.” Till några av hans fantastiska kompositioner har jag skapat cirkeldanser, däribland den högtidliga Prästmarschen ur operan Trollflöjten.